Tiroid Kanseri Nedir?

Tiroid Kanseri teşhisi ve tiroid kanseri tedavi yöntemleri

tiroid kanseri

Tiroid Kanseri Nedir?

Kanser kelimesi, kontrolsüz hücre çoğalması anlamındadır. Yani bir canlının vücudundaki herhangi bir organdaki herhangi bir hücre günün birinde kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlar ve sayısını hızla arttırırsa buna kanserleşme denir. İşte bu kanserleşme olayı tiroid dokusu içinde gerçekleşirse buna tiroid kanseri denir. Tiroid kanserleri  boyunda bir kitle veya tiroid bezi içinde bir nodül olarak görülür.

Tiroid kanseri, erken tanı ve tedavi uygulandığında, tedavi başarısı yüksektir. Doğru tanı ve tedavi uygulandığında Tiroid kanseri ölümcül değildir. Tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %90’ı papiller tip dediğimiz kanser türüdür. Bu tür oldukça iyi gidişli bir kanser olup neredeyse hiçbir hayati risk taşımaz. Zamanında ve doğru bir şekilde yapılmış cerrahi girişim ve (gerekirse) atom (radyoaktif iyod) tedavisi sonrası hastalar günlük hayatlarına geri dönerler.

Tiroid Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Tiroid kanseri günümüzde başarılı yöntemler ile teşhis edilip, tedavi edilebilmektedir. Tiroid kanseri hastalarda belirtiler ile açığa çıkarmaktadır.
Bu belirtiler ;

  • Boyun bölgesindeki cilt yapısının değişkenlik göstermesi
  • Yutma ve yutkunma sırasında güçlük çekme
  • Boyun ağrısı – Boğaz ağrısı
  • Boyun bölgesinde bulunan lenf bezlerinin şişmesi, Lenf düğümleri oluşumu
  • Nefes almada zorluk, sinirlilik, kronik yorgunluk, kilo artışı, saçlarda zayıflık ve cilt kuruluğu vb.

Tiroid kanserlerinin %80’i, papiller tiptir. Bu tipteki kanserler genellikle 20-50 yaş arasında teşhis edilmektedir. Kadınlarda, erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülür. 14 yaş atlı çocuklarda en sık görülen tiroid kanseri türüdür. Hastaların genelinde belirti vermeden uzun yıllar (bazen 30 yıl) hiç büyümeden 1 cm’nin altında kalabilir. Guatr veya hipertiroidi nedeniyle tiroid bezinin ameliyatla çıkarıldığı durumlarda tesadüfen fark edilme oranları çok yüksektir.

Tiroid Kanseri Tedavisi?

Endemik bir tiroid hastalıkları ülkesi olan Türkiye’de, Tiroid kanserlerine sık rastlanmaktadır.

Kanserin lenf bezlerine yayılması, kanserin tiroidi çevreleyen kapsüle gelmesi ve kanser çapının 10’mm den büyük olması durumlarında ameliyattan 6 hafta sonra radyoaktif iyot tedavisi uygulanıyor.

Tiroid Kanseri Ameliyatı?

Bu tedavi, hastalığın gerek lokal olarak boyunda, gerek uzak metastaz şeklinde geri gelmesi olasılığını azaltıyor. Hastaların boynunda lenf bezi tutulumu olduğu takdirde; tiroid ile birlikte lenf bezlerinin de bir blok halinde çıkarılması gerekiyor.

Eğer bu durumdan ameliyat öncesi şüpheleniliyorsa, lenf düğümü hiçbir şekilde cerrahi olarak çıkarılmıyor. Bu aşamada, gerekiyorsa iğne biyopsisi ile tanı konulur, doku bütünlüğü bozulmadan hastanın tiroid bezi, lenf bezleriyle birlikte çıkarılıyor. İşte bu ameliyata total tiroidektomi+modifiye radikal veya fonksiyonel boyun lenf diseksiyonu ameliyatı adı veriliyor.

Hastaların takibi TSH değerleri ve Tiroglobulin değerleri ile yapılıyor. TSH hastanın aldığı hormon miktarını gösterirken Tiroglobulin değerinin “0” civarında bulunması hastalığın tedavi edilmiş olduğunu gösteriyor. Ancak bazı hallerde Tiroglobulin değeri yükselmeden de hastalığın geri gelmesi mümkün. Hastaların yüzde 90’ından fazlası tedavinin ardından sağlıklı hayatlarını sürdürebilir.

Etiketler:
سرطان الغدة الدرقية

DİĞER BAŞLIKLAR

Tiroid Kanseri, Tiroid Nodülü, Guatr, Paratiroid Hastalıkları, Paratiroid Nakli

Tiroid Hastalıkları

Tiroid Hastalıkları

Hipotiroidi, Hipertiroidi, Graves,
Haşimoto.

Tiroid
Kanseri

Tiroid Kanseri

Tiroid Kanseri Nedenleri,
Risk Faktörleri, İğne Biyopsisi.

Tiroid
Nodülü

Tiroid
Nodülü

Her Nodül Kanser mi?
Tiroid Nodülüde
bitkisel tedavi var mı?

Guatr

Guatr

İç Guatr, Dış Guatr,
Guatr yapan yiyecekler,
Guatr Nedenleri.

Paratiroid Hastalıkları

Paratiroid Hastalıkları

Hipoparatirodi,
Hiperparatiroidi,
Paratiroid Adenomu,

Paratiroid
Nakli

Paratiroid
Nakli

Hipoparatiroidi Nedir? Kimlere paratiroid nakli yapılır?